Lucie Beaufort, historisch onderzoeker Apeldoornsche Bosch, koninklijk onderscheiden
Burgemeester Jules Bijl van Lansingerland reikte vandaag (vrijdag 25 april 2025) tijdens de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke onderscheiding uit aan historisch onderzoeker Lucie Beaufort-Van der Leeuw.
Lucie Beaufort werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar baanbrekend historisch onderzoek naar psychiatrische patiënten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar onderzoek leverde een doorslaggevende bijdrage aan de geschiedschrijving over de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch.
Beaufort verdiept zich sinds haar pensioen in2014 als zelfstandig historisch onderzoeker in de geschiedenis van de psychiatrie in Nederland. Haar aandacht gaat met name uit naar Het Apeldoornsche Bosch en het Sint Joris Gasthuis in Delft. De Haagse onderzoeker John Stienen, met wie ze in het onderzoek naar Het Apeldoornsche Bosch samenwerkt, droeg haar voor de onderscheiding voor.
De deportatie van de patiënten en vijftig personeelsleden in januari 1943 geldt als een van de zwarte bladzijden uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. Theo de Korte, secretaris van Stichting Apeldoornsche Bosch, steunde de voordracht voor Lucie Beaufort voor de onderscheiding: “Om deze vreselijke gebeurtenis te blijven herinneren, hebben we Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch in 2025 uitgebreid met een ontvangst- en educatiepaviljoen. Onderzoek naar de geschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch en de deportatie in januari 1943 is belangrijk om het verhaal goed te kunnen vertellen. Daarnaast zijn wij erg blij dat Lucie de patiënt centraal stelt in haar onderzoek. Daardoor kunnen we de vele vragen van nabestaanden uit binnen- en buitenland beantwoorden. Deze koninklijke erkenning is wat mij betreft dan ook meer dan terecht. Temeer daar Lucie haar onderzoek onbezoldigd en vrijwillig verricht.”