Stichting Apeldoornsche Bosch
Stichting Apeldoornsche Bosch initieert en faciliteert informatie- en kennisdeling over thema's die bijdragen aan een inclusieve samenleving. De stichting streeft naar grotere bekendheid van en over Het Apeldoornsche Bosch. Daarbij is er nadrukkelijk aandacht voor jongere generaties.
Missie
Stichting Apeldoornsche Bosch is verbonden aan de plek en de geschiedenis van de gelijknamige Joods-psychiatrisch instelling die in de januari 1943 door de Duitse bezetter abrupt ontruimd werd. De stichting brengt dit verhaal op verschillende manieren en met uiteenlopende activiteiten onder de aandacht en nodigt zo uit te reflecteren op en in dialoog te gaan over antisemitisme, racisme en discriminatie in heden en verleden.
Visie
Stichting Apeldoornsche Bosch is een onafhankelijke organisatie die wil bijdragen aan een open en pluriforme samenleving die niemand uitsluit. Verdraagzaamheid, respect, tolerantie en begrip zijn belangrijke ingrediënten om dat met de ander vorm te geven.
Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is een permanente plek waar verhalen van, over en uit Het Apeldoornsche Bosch worden verteld en waar thema’s als (on)vrijheid, (on)veiligheid en vluchten besproken worden. Verschillende activiteiten en vormen van dialoog schenken aandacht aan deze begrippen en de betekenis in heden en verleden.
Met projecten voor en met het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en HBO is het Herinneringscentrum nadrukkelijk ook een plek voor kinderen en jongeren. Wat we leren van de geschiedenis en van Het Apeldoornsche Bosch in het bijzonder zijn vragen die voortdurend centraal staan.