Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

nieuws

Eerste steen uitbreiding Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch gelegd

Eerste steen uitbreiding Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch gelegd

In aanwezigheid van gedeputeerde Peter Drenth, burgemeester Ton Heerts, het bestuur van Stichting Apeldoornsche Bosch, vrijwilligers en organisaties en bedrijven betrokken bij de uitbreiding van het Herinneringscentrum werd op zaterdag 29 juni de eerste steen van de nieuwbouw geplaatst.

Burgemeester Ton Heerts in zijn toespraak: “Dankzij u komt nu vol licht te staan op een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van Apeldoorn. Dat is wat we met duisternis moeten doen: vol het licht erop. Zodat we haar onder ogen kunnen zien en ermee in het reine kunnen proberen te komen. Zeker aan de vooravond van het jaar waarin we tachtig jaar vrijheid vieren.”  Heerts sprak eerder de wens uit dat alle Apeldoornse kinderen en jongeren minstens een keer in Het Apeldoornsche Boschkomen. Met de uitbreiding van het Herinneringscentrum wordt een belangrijke stap gezet.

Johan Kruithof, voorzitter van de Stichting Apeldoornsche Bosch vulde Heerts in zijn toespraak aan: “Ook al hebben we het hier veelal over nare dingen, vandaag is een dag om te vieren en om trots op te zijn.” Kruithof sprak namens het bestuur zijn dank uit aan alle vrijwilligers, sponsoren, organisaties en bedrijven die de nieuwbouw mogelijk maken. Na een toespraak en de onthulling van de symbolische eerste steen door Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland, werd er getoast op deze historische mijlpaal. Drenth: “We hadden hier natuurlijk liever helemaal niet gestaan, maar nu dat wel het geval is, laten we er dan iets waardevols van maken.”

Na verschillende tijdelijke projecten is in januari 2020 Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch geopend door Gerdi Verbeet, toenmalig voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met de opening van het Herinneringscentrum werd een permanente plek gerealiseerd om de verhalen van, over en uit Het Apeldoornsche Bosch te vertellen en thema’s als (on)vrijheid, (on)veiligheid en vluchten te bespreken met leerlingen en studenten uit het basis- en voortgezet onderwijs, mbo, hbo en van universiteiten. Het Herinneringscentrum is gevestigd in de voormalige woning van Philip Fuldauer, pedagoog en directeur van Paedagogium Achisomog, de kinder- en jeugdafdeling van de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch.

Het Herinneringscentrum wordt uitgebreid met een paviljoen dat ruim plaats biedt aan groepsbezoek, al dan niet in klassenverband. De opening staat gepland op 21 januari 2025. Op die dag is het precies 82 jaar geleden dat de bezetter de Joods-psychiatrische instelling inde nacht van 21 op 22 januari 1943 op brute wijze ontruimde. Ruim 1400 mensen, patiënten en personeel, werden op transport gesteld naar Auschwitz. Slechts 21 mensen keerden terug.

Tijdens de realisatie van de nieuwbouw is het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch gewoon geopend op woensdagen en zondagen. Scholen kunnen op doordeweekse dagen een bezoek brengen aan het Herinneringscentrum. Een klassenbezoek inplannen kan via www.apeldoornschebosch.nl/educatie-programmas.

Impressie van de uitbreiding
terug naar overzicht

Steun ons!

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vertelt het verhaal van en over mensen. Met een naam, een gezicht en uit een gezin. Die verhalen willen we blijven vertellen. Nu en in de toekomst. Daar hebben we uw hulp bij nodig.

Draai je telefoon
voor de beste beleving