Uitgebreid Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet opende gisteravond het uitgebreide Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch.
Er waren toespraken van Ton Heerts (burgemeester van Apeldoorn), Jurgen Nobel (staatssecretaris voor Participatie en Integratie) en Johan Kruithof (voorzitter van Stichting Apeldoornsche Bosch). Bertien Minco (directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork) sprak als nabestaande over haar tante Sara Ricardo, verpleegkundige in Het Apeldoornsche Bosch. Een aantal jongeren van de Jongerenraad Apeldoorn vertelde over de reis naar Auschwitz die zij vorige week in het kader van het herdenkingsjaar 80 Jaar Vrijheid maakten. De muziek was van Maarten Peters. Met de uitbreiding van het Herinneringscentrum gaat een langgekoesterde wens in vervulling en is er meer ruimte voor bezoek en ontvangst in groeps- en klassenverband.
De opening werd voorafgegaan door het voorlezen van de namen van de slachtoffers van de ontruiming in januari 1943 en de herdenking bij het monument in het Prinsenpark waar opperrabbijn Benyomin Jacobs sprak. Ook werd de theatervoorstelling Ludmilla of lijken aan de lopende band gespeeld; een operaparodie die oorspronkelijk in juni 1944 in Kamp Westerbork geschrevenen opgevoerd werd. Na de eerste opvoering werd het volledige theatergezelschap gedeporteerd. Slechts twee spelers overleefden de oorlog.
Open Huis
Wie nieuwsgiering is naar het uitgebreide Herinneringscentrum kan vandaag, woensdag 22 januari, en zondag 26 januari terecht tijdens het Open Huis. Het Apeldoorns Gidsen Collectief verzorgt op beide dagen meerdere rondwandelingen over het terrein. Meer informatie is te vinden op apeldoornsgidsencollectief.nl.
In de media
NOS website, NOS Achtuurjournaal (vanaf 20.05 min) en NPO Radio 1
Omroep MAX
Omroep GLD
Omroep GLD - YouTube
Dagblad De Stentor
De Telegraaf
Samen1
Tijdschrift Vorsten
Website gemeente Apeldoorn
Blauw Bloed
Omroep GLD deed verslag van de reis naar voormalig concentratiekamp Auschwitz, die van 17 tot en met 19 januari gemaakt werd door leden van de Jongerenraad Apeldoorn, Ton Heerts (burgemeester van Apeldoorn), Carin Reinders (directeur-bestuurder CODA en bestuurslid Stichting Apeldoornsche Bosch), Peter Drenth (gedeputeerde van de Provincie Gelderland) en leden van het Nederlands Auschwitz Comité. De shortdocu is te bekijken op www.gld.nl/vrijheid.
80 jaar Vrijheid
Apeldoorn werd op 17 april 1945 bevrijd. En hoewel het aantal oorlogsoverlevenden dat de verhalen uit eerste hand kan vertellen steeds minder wordt, is het belangrijk om over oorlog en vrijheid te blijven praten. Juist nu. Daarom herdenken we in 2025 de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we 80 jaar in vrijheid leven. Dat doen we met herdenkingen, activiteiten en een educatieaanbod voor alle leeftijden. Om een activiteiten- en educatieprogramma te realiseren werken CODA en Stichting Apeldoornsche Bosch in het kader van het herdenkingsjaar 80 jaar vrijheid nauw samen met de gemeente Apeldoorn, de provincie Gelderland, de Rijksoverheid, het Erfgoedplatform Apeldoorn, de culturele instellingen in de stad, Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Vfonds – Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranen. Het volledige programma is te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/80jaarvrijheid.
Foto's: Rob Voss - Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch