Jaarlijkse herdenking bij monument Apeldoornsche Bosch

In 1989 stelde conservator Hanneke Oosterhof in Museum Marialust in Apeldoorn een tentoonstelling samen over Het Apeldoornsche Bosch. Daarmee werd de geschiedenis van de instelling voor de eerste maal na de oorlog weer onder de aandacht gebracht. In hetzelfde jaar  stelde programmamaakster Wiepke Nauta een radiodocumentaire samen op basis van herinneringen van oud-verpleegsters. Naar aanleiding van de vele reacties op de tentoonstelling en de documentaire werd besloten een Comité op te richten om een gedenkteken te ontwerpen.  

Op 23 april 1990 werd door Prinses Juliana in het Prinsenpark in Apeldoorn het monument onthuld ter herinnering aan de deportatie van patiënten en verplegend personeel.

Het monument is ontworpen door beeldend kunstenaar Ralph Prins. Het citaat dat erop is aangebracht ‘Nooit heb ik wat ons werd ontnomen, zo bitter bitter liefgehad’ komt uit het gedicht ‘Het Carillon’(1941) van Ida Gerhardt. Op de gebogen gedenkmuur, bedekt met een mozaïek, zijn op de voorzijde een Davidster en het 'Zwarte Kruis' afgebeeld.

Jaarlijks wordt rond de 21e januari een herdenking georganiseerd door het Comité Monument Apeldoornsche Bosch. Het monument is geadopteerd door basisschool De Prinsenpark. Ook leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap leveren ieder jaar een bijdrage aan het herdenkingsprogramma.

De herdenking van dit jaar zal plaatsvinden op woensdag 21 januari om 14.00 uur in school De Prinsenhof, Mr. Van Hasseltlaan 57 in Apeldoorn. Het thema van de herdenking is: nabestaanden aan het woord.

Na het programma in de school lopen de genodigden naar het monument in het Prinsenpark, waar Operrabbijn Jacobs een gebed zal uitspreken en een nieuw informatiepaneel zal worden onthuld.
De herdenking wordt beëindigd met het leggen van kransen en bloemen.