Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Een naam en een gezicht

De trein met 1.069 patiënten, waarvan 46 personeelsleden, vertrok in de nacht van 21 op 22 januari vanuit Apeldoorn naar Auschwitz-Birkenau. De patiënten werden direct na aankomst vermoord. De overige artsen, verpleegsters en broeders én personen die als patiënt in het Apeldoornsche Bosch waren ondergedoken, doken onder of werden naar kamp Westerbork overgebracht. Van hen zijn de meeste gedeporteerd naar vernietigingskampen in het oosten. Slechts een klein deel heeft het overleefd. Van enkele tientallen personen is nog onduidelijk wat er precies met hen gebeurd is.

Vijf jaar geleden dook de cartotheek, met 1576 namen, van het Apeldoornsche Bosch op en werd het ontsloten door het Stadsarchief Amsterdam en daar ook opgeslagen. De scans van deze cartotheek werden door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gekoppeld aan de database Een Naam en een Gezicht en vergeleken met de transportlijst van 22 januari 1943, dat in het archief van het Rode Kruis ligt. Op basis van deze koppeling en vergelijking ontstond een nieuwe lijst met namen van gedeporteerden uit het Apeldoornsche Bosch. De database, die de slachtoffers 70 jaar na dato uit de anonimiteit haalt, zal toegevoegd worden aan verschillende belangrijke databases met namen van slachtoffers, zoals het Digitaal Joods Monument en Yad Vashem.

Onder de titel Een Naam en een Gezicht heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een database ontwikkeld, waarin de namen zijn opgenomen van alle uit Nederland weggevoerde Joden. De gegevens uit Een Naam en Gezicht kunnen via het Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden geraadpleegd.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG  Hooghalen
www.kampwesterbork.nl
info@kampwesterbork.nl
T 0593-592600